Mærkesag: Medborgerskab & nærdemokrati
Hvorfor?
En god kommune er den, som skabes igennem en fælles demokratisk proces. Derfor er det vigtigt at politikerne også lytter, når borgerne deltager i borgermøder, skriver høringssvar til handleplaner og vil have indflydelse på kommunens visioner samt læserbreve, hvor enkeltsager kommer i fokus.
I Danmark har vi et repræsentativt demokrati, hvor vi vælger nogle få, som skal tage beslutninger på fællesskabets vegne. Det gælder både det byråd vi sammensætter, ved at stemme på dem eller den, som vi mener bedst kan repræsentere vores sag eller deler vores samfundsopfattelse, men det gælder ligeledes i det nære demokrati, hvor vi har foreninger, institutioner og skoler, som taler medlemmernes sag gennem brugerbestyrelser. Det helt nære demokrati afgøres her, og indeholder et vigtigt og spændende arbejde.
Kommunalpolitikerne skal give øget frihed til bestyrelserne og tage dem med på råd, når beslutninger skal tages. At invitere til dialog, også selvom vi er uenige, er det væsentligste i en demokratisk proces.
Vi skal være bedre til at invitere til dialog med fagfolk, fordi vi ved, at de er de professionelle på området, og ikke den kommunale administration.
Medborgerskabet finder sted, når borgerne involverer sig i en sag og tager ansvar for at få noget til at lykkes. I Roskilde Kommune sætter vi stor pris på foreningslivet og frivilligheden, og kommunen støtter op med lokaler og/eller økonomi. Vi skal fortsat støtte op om de lokale behov i foreningslivet, som er tilpasset de enkelte bydele. Medborgerskab er dels at tage ejerskab for en bæredygtig byudvikling, og dels at inkludere alle borgere i byen, uanset alder, køn, etnicitet, religion eller handikap.
Målsætninger:
Kvittere personligt ved høringsbreve
Dialog for at fremme nærdemokratiet
Lytte, inden beslutninger tages
Fremme incitament og invitere til frivillighed og medborgerskab