Kategorier
Miljø

Ønsker du også renere drikkevand?

I morgen afholder Jyllinge Vandværk et borgermøde i Jyllinge Hallen kl. 19. Rent grundvand er noget, som de fleste af os tager som en selvfølge, men det er ikke en naturlov, at vores grundvand har en god kvalitet. Det er noget som skal prioriteres og et punkt, som kræver politisk opmærksomhed.

Vandværkerne er dybt bekymrede, fordi de står med en særlig udfordring med meget tynde grundvandsbeskyttende lerlag i den nordlige del af Roskilde kommune. Det gør Roskilde Nord til et særligt sårbart område for nedtrængning af forurenende stoffer til grundvandet – for eksempel pesticider.

Men hvorfor står det så skidt til i Nord? Det forklarer Jyllinge Vandværk ved, at der både i land- og byområder i Roskilde Nord gennem årtier er blevet brugt ukrudtsbekæmpelse på vejene og anvendt maling med træbeskyttelse, særligt i Nordmarken. Det har ført til nedsivning af pesticider til grundvandet.

Allerede i dag er der lukket boringer og etableret erstatningsboringer, og nogle steder blander vandværkerne sig ud af overskredne grænseværdier for pesticider.

Hvad er så problemet? Det er, at Roskilde Kommune i 2011 lavede en “Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse”, som Vandværkerne siger ikke har haft en tilstækkelig beskyttende virkning. 10 år efter arbejdes der stadig ud fra en indsatsplan, som i store træk er identisk med den fra 2011. Den nye indsatsplan er i høring, frem til d. 12/11-2021, og du kan ingive dit høringssvar på rentgrundvandjatak.dk

Den danske grundvandspolitik bygger på forebyggelse frem for rensning. Det sker gennem flere forskellige tiltag – eksempelvis handlingsplaner og ordninger der skal styre brugen af pesticider, krav til spredning af gylle og den offentlige indsats mod jordforurening. 

FN’s Verdensmål nr. 6 handler netop om RENT VAND OG SANITET. I Verdensmålet fokuseres på vigtigheden af rent grundvand, som et basalt livsvilkår. Det gælder både de områder, hvor decideret vandmangel er udbredt, og i lande som Danmark, hvor forurening er et vilkår, vi i stigende grad bliver nødt til at forholde os til.

Hvad kan du gøre? Du kan benytte dig af nærdemokratiet og deltage i borgermødet i morgen kl. 19. Her kan du vise din interesse for området, og bakke de fagprofessionelle op i, at der skal gøres noget mere for bevarelsen af rent drikkevand i vores område. Du kan også indgive en høring, og tage ansvar som medborger.